Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Dżem z mirabelek niskowęglowodanowy: bez cukru, ale z żelatyną roślinną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mirabelkowy dżem bez cukru, za to z roślinną żelatyną - zaskakująco pyszny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obrodziły śliwki mirabelki - powód do radości. W mojej rodzinie uwielbiamy kwaśno-słodki dżem mirabelkowy. Zazwyczaj podaję go do popołudniowej herbaty. Ale moi seniorzy nie mogą jeść cukru. Mnie również nie potrzeba go zbyt wiele. Stąd narodził się pomysł na niskowęglowodanowy dżem z mirabelek. Maksymalnie uprościłam przepis na dżem mirabelkowy bez cukru, ale z ksylitolem i żelatyną roślinną. Polecam wszystkim diabetykom! 

Składniki

  • na 1 słoik o pojemności 200 ml:

  • 150 gramów śliwek mirabelek

  • 3 igły rozmarynu drobno posiekane

  • 100 ml wody

  • 50 gramów ksylitolu

  • 1 łyżeczka żelatyny roślinnej: agar-agar lub pektyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mirabelki umyj, pokrój, usuwając pestki i przełóż do garnka.

  • Dodaj rozmaryn, wodę, ksylitol oraz żelatynę roślinną.

  • Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. 

  • Gorący dżem przelej do czystego słoika. Zakręć pokrywkę i postaw dnem do góry. Pozostaw do ostygnięcia. 

  • Zamknięty dżem można przechowywać do 6 miesięcy. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu tygodnia. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).