Dżem z agrestu prawie dojrzałego - przepis na pyszny dżem
2021-07-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem z agrestu prawie dojrzałego nieco różni się smakiem od klasycznego dżemu agrestowego.Jest kwaskowo-cierpki i sprawdza się doskonale jako dodatek do mięs i słodkich deserów. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg agrestu prawie dojrzałego
- 0,9 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest umyć i z całości odsypać 1/3.
- Pozostały agrest posłodzić zmiażdżyć drewnianą pałką. Uzyskaną miazgę doprowadzić do wrzenia i zszumować.
- Do przetworu dodać pozostałe (całe) owoce i zagotować.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
Dostęp do świeżego agrestu jest bardzo ograniczony, tylko kilka letnich tygodni świeże owoce agrestu są na krzaczkach i w sprzedaży. Dlatego warto je zamknąć w słoikach w postaci dżemów, kompotów i powideł.]
Polecamy przepisy na przetwory za agrestu
Marmolada agrestowa i sok agrestowy - 2 w 1
Konfitura z niedojrzałego agrestu Dżem z zielonego agrestu