Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis na szybko
2022-08-23
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Smażenie dżemu można znacznie przyspieszyć, wykorzystując cukier żelujący. To duża oszczędność czasu zwłaszcza dla osób zapracowanych, które lubią przygotowywać domowe przetwory. Podajemy łatwy przepis na dżem śliwkowy z cukrem żelującym.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek
- 2 opakowania cukru żelującego
- 1 kg cukru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do przygotowanych śliwek dodajemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy razem na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy śliwki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Na koniec przekładamy dżem do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?