Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy

Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura z jabłek i cytryn - elegancki dodatek do herbaty i nie tylko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowa konfitura z jabłek to wyjątkowy przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty. Jabłkowe konfitury z cytryną i miętą można wykorzystać do przełożenia biszkoptu, położyć na bułce z masłem. Po prostu domowe słodkości dla każdego! 

Składniki

  • 1,5 kg jabłek

  • 4 cytryny

  • 1,5 kg cukru

  • 3-5 ulistnionych łodyżek mięty (opcjonalnie)

  • 3 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki.

  • Cytryny razem ze skórą pokrój na 4 części, a następnie na ćwierć plasterki, zalej wodą i gotuj przez 10 minut.

  • Do cytryn dodaj cząstki jabłek i cukier, gotuj 30 minut.

  • Jeśli chcesz nieco świeżego smaku, dodaj miętę, listki razem z łodyżkami, gotuj kolejne 5 minut. Mięta jest dodatkiem opcjonalnym.

  • Wyjmij miętę i przełóż wrzącą konfiturę do słoików. Zakręć pokrywki i postaw do górny dnem. Pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia.

  • Konfitury nie należy gotować dłużej niż 40 minut, aby nie ulotniły się olejki eteryczne zawarte w skórce cytryny. Dżem powinien wyglądać jak marmolada.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).