Prosty przepis na morele w syropie - lepsze niż z puszki
2021-08-01
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Rozkoszne morele to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Warto zachować na zimę ich smak i właściwości, robiąc przetwory z moreli. Podajemy łatwy przepis na morele w syropie.
SKŁADNIKI
- 1 kg wypestkowanych moreli
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę.
- Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować.
- Ułożyć luźno morele w suchych, wyparzonych słoikach.
- Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny.
- Wrzącym syropem zalać owoce. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Poznaj inne przepisy na przetwory z moreli i ciesz się ich smakiem cały rok!