Agrest marynowany z przyprawami korzennymi

Agrest marynowany z przyprawami korzennymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Agrest marynowany z przyprawami korzennymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Agrest marynowany z przyprawami korzennymi smakuje znakomicie jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs. Dodane do zalewy starannie dobrane przyprawy - cynamon, goździki i pieprz znakomicie podkreślają i wydobywają smak i aromat agrestu.

Składniki

  • 1 kg agrestu

  • 1 litr wody

  • 400 g cukru

  • 0,5 szklanki octu 6%

  • kilka goździków

  • kilka ziaren pieprzu

  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Agrest oczyścić i opłukać.

  • W wodzie rozpuścić 0,5 szklanki cukru i kwasek cytrynowy, zagotować i maksymalnie zmniejszyć ogień.

  • Do wody niewielkimi porcjami wkładać agrest, każdą porcję na 2 minuty.

  • Po wyjęciu owoce natychmiast przelać zimną wodą i ułożyć ciasno w słoikach.

  • Połowę gorącej wody z blanszowania agrestu przecedzić przez gazę i zmieszać z octem, przyprawami i resztą cukru. Zagotować i ostudzić.

  • Zimną zalewą wypełnić słoiki z agrestem. Zamknąć i pasteryzować 15 min. Studzić do góry dnem.

Ocena: 1,5