Gruszki marynowane w occie: jak zrobić pikle z gruszek?
2023-08-24
średni
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gruszki w occie są znakomitym dodatkiem do mięs. Sprawdź, jak łatwo i szybko możesz zrobić gruszki marynowane z dodatkiem goździków i cynamonu. To świetny dodatek do wędlin i mięs, a także aromatyczna przekąska.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Obrane owoce trzeba włożyć do wody zakwaszonej octem, aby nie ściemniały. Resztę składników wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut.
- Następnie gruszki wkładamy do zalewy i gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniem. Trzeba tylko uważać, żeby nie rozgotować gruszek.
- Po tym czasie wyjmujemy gruszki i układamy w słoikach. Zalewę należy przecedzić i ponownie zagotować.
- Przyprawy z zalewy rozkładamy po równo do słoików. Gruszki zalewamy gotującą się zalewą, następnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
- Tak przygotowane gruszki są już dobre do spróbowania po kilku dniach.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Zobacz inne przepisy na pyszne marynaty z owoców