Litewski twaróg suszony: przepis na biały ser domowy

2021-03-29
Litewski twaróg suszony z kminkiem
Autor: Shutterstock Suszony twaróg z kminkiem
łatwy
30 min
4

Litewski twaróg suszony to prawdziwy przysmak. Nasz przepis na biały ser domowy to miła odmiana dla tradycyjnych produktów bez ograniczeń dostępnych w sklepach. Czasem warto zwolnić i samodzielnie przygotować pyszny ser z własnoręcznie zrobionego twarogu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 l mleka zsiadłego
  • 0,5 l mleka słodkiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zsiadłe pełnotłuste mleko podgrzej do temperatury 40°C.
  • Następnie do zsiadłego mleka dodaj słodkie mleko podgrzane do temperatury 45°C. Po zmieszaniu utworzy się skrzep.
  • Skrzep mleczny przelej na sitko, serwatkę zachowaj.
  • Do odsączonego wstępnie twarogu dodaj kminek i sól. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Przełóż twaróg na gęstą tkaninę, złóż rogi razem i ciasno zwiąż.
  • Zawieś twaróg na 12 godzin, aby odciekał pod swoim ciężarem lub przyciśnij go deseczką i obciąż, aby wycisnąć nadmiar serwatki.
  • Ser susz przez 12 godzin w piekarniku rozgrzanym do 25°C (przy uchylonych drzwiach) lub w suszarce do grzybów. Na drugi dzień powtórz suszenie.
  • Przechowuj gotowy ser w lodówce. Przed jedzeniem ogrzej go.