Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Litewski twaróg suszony: przepis na biały ser domowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Suszony twaróg z kminkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Litewski twaróg suszony to prawdziwy przysmak. Nasz przepis na biały ser domowy to miła odmiana dla tradycyjnych produktów bez ograniczeń dostępnych w sklepach. Czasem warto zwolnić i samodzielnie przygotować pyszny ser z własnoręcznie zrobionego twarogu.
Składniki
4 l mleka zsiadłego
0,5 l mleka słodkiego
1 łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie krok po kroku:
Zsiadłe pełnotłuste mleko podgrzej do temperatury 40°C.
Następnie do zsiadłego mleka dodaj słodkie mleko podgrzane do temperatury 45°C. Po zmieszaniu utworzy się skrzep.
Skrzep mleczny przelej na sitko, serwatkę zachowaj.
Do odsączonego wstępnie twarogu dodaj kminek i sól. Wymieszaj na jednorodną masę.
Przełóż twaróg na gęstą tkaninę, złóż rogi razem i ciasno zwiąż.
Zawieś twaróg na 12 godzin, aby odciekał pod swoim ciężarem lub przyciśnij go deseczką i obciąż, aby wycisnąć nadmiar serwatki.
Ser susz przez 12 godzin w piekarniku rozgrzanym do 25°C (przy uchylonych drzwiach) lub w suszarce do grzybów. Na drugi dzień powtórz suszenie.
Przechowuj gotowy ser w lodówce. Przed jedzeniem ogrzej go.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska