Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rydze pasteryzowane w maśle wystarczy podgrzać, wstawiając słoik do gorącej wody. Można też podsmażyć je na patelni do zrumienienia.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rydze pasteryzowane w maśle są w zasadzie gotowe do spożycia po wyjęciu ze słoika. Wystarczy je położyć na patelni i podsmażyć, albo rozgrzać słój w gorącej wodzie i połączyć tak podgrzane grzyby z ziemniakami czy makaronem.
Składniki
1 kg rydzów (pieczarek)
50 dag masła klarowanego
Przygotowanie krok po kroku:
grzyby oczyścić, opłukać, i osuszyć.
Masło rozpuścić, wsypać osuszone grzyby i ostrożnie podgrzewać, by grzyby się nie zrumieniły.
Gdy grzyby zmiękną, przełożyć je do umytych i wyparzonych słoików, zalać rozgrzanym masłem, napełniając słoje do 3/4 wysokości.
Pasteryzować dwukrotnie - pierwszego dnia przez 1 godzinę, po upływie 24 godzin - przez 30 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska