Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jędrne borowiki w słodko-kwaśnej marynacie 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędnie pyszne grzyby w marynacie słodko-kwaśnej podbiją Wasze podniebienia od pierwszego kęsa. Szlachetny grzyby i łagodna zalewa octowa to duet idealny. Mają subtelny smak i smakują, jak żadne inne. 

Składniki

  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)

  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)

  • 1 płaska łyżka soli

  • 6 płaskich łyżek cukru

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach

  • 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić. 

  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.

  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.

  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 

  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).