Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Domowy koncentrat grzybowy: łatwy przepis na aromatyczną przyprawę do zup i sosów

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Grzyby są cenną przyprawą w kuchni polskiej i warto wykorzystać do końca każdy ich okruch.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Gdy grzybów jest mało staramy się wykorzystać każdy kawałek drogocennej przyprawy. Jeśli jednak jest obfitość grzybów, to zaczynamy przebierać w darach lasu. Zostają nam uszkodzone kapelusze, obcięte trzonki grzybów. Te „resztki″ może wykorzystać do przygotowania koncentratu grzybowego, który przyda się do zupy lub sosów. Wypróbujcie przepis na domowy koncentrat grzybowy niezwykle przydatny w kuchni polskiej.
Składniki
dowolna ilość uszkodzonych kapeluszy i trzonów grzybów
woda
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Oczyszczone kawałki grzybów wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 20 minut. Następnie grzyby odcedzić.
Odcedzone grzyby zmiksować przy pomocy blendera na w miarę jednolity mus grzybowy.
Rozdrobnione grzyby przełożyć do naczynia z grubym dnem i podgrzewać do odparowania i zagęszczenia około 15 minut.
Gorący koncentrat grzybowy przełożyć do umytych i wyparzonych słoików typu twist-off. Szczelnie zakręcić.
Pasteryzować na sucho w piekarniku nagrzanym do 130°C przez 30 minut. Więcej o pasteryzacji w piekarniku tutaj.
Polecamy też: