Zupa jabłkowa na zimno: pyszna i zdrowa
Zupa jabłkowa to danie dla wielbicieli oryginalnych smaków, przepadają za nią również dzieci. Ugotowaną i schłodzoną zupę należy przetrzeć przez sito lub zblendować. Doprawić śmietaną i ewentualnie dosłodzić. To dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru jabłek!
W błonniku siła - pektyny (błonnik rozpuszczalny w wodzie) oczyszczają przewód pokarmowy z cholesterolu i toksyn. To ważne, szczególnie dla palaczy. Błonnik z kwasami owocowymi zapobiega próchnicy, bo hamuje rozwój bakterii w ustach. Pomaga przy biegunce, a przy zaparciach rozrzedza stolec i poprawia ruchy robaczkowe jelit. Pektyny z jabłek są cenne dla osób z cukrzycą - obniżają poziom cukru we krwi. Zabiegani mogą jeść otręby granulowane z jabłkami z kefirem, mlekiem, jogurtem, sokami lub na sucho.
SKŁADNIKI
- pół kilograma jabłek,
- 70 g cukru,
- 100 ml śmietany,
- 2 cm laski cynamonu,
- goździki,
- 4 łyżeczki żurawin lub konfitury żurawinowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i zalać litrem wrzątku.
- Dodać cukier do smaku, cynamon, goździki i gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie się rozgotują.
- Po schłodzeniu zupę przetrzeć przez sito albo rozdrobnić blenderem
- Doprawić śmietaną, ewentualnie dosłodzić, ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzoną zupę podawać z konfiturą z żurawin. W zimie mogą to być świeże żurawiny wymieszane 15 minut wcześniej z cukrem. Można też udekorować zupę pocukrzonymi plastrami jabłek, upieczonymi na nasmarowanej tłuszczem blasze.