Napój ogórkowy na kefirze: do obiadu nie tylko w ciepłe dni
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Orzeźwiający napój ogórkowy na kefirze możesz podać do drugiego dania do popicia, a w ciepłe dni osobno – jako chłodnik. Sprawdź, jak zrobić ten łatwy napój, który jest niskokaloryczny i pełen cennych składników odżywczych.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
- świeży ogórek
- cytryna
- kilka gałązek natki pietruszki
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- sól, pieprz
- opcjonalnie: ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę sparz, zetrzyj trochę skórki, wyciśnij sok.
- Natkę opłucz, drobno posiekaj (gałązkę odłóż).
- Ogórek opłucz, odkrój kilka plasterków ze skórką do dekoracji. Pozostałą część ogórka obierz, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż pestki, miąższ pokrój w kostkę.
- Pokrojony ogórek zmiksuj blenderem wraz z posiekaną natką. Do zmiksowanego ogórka dodaj kefir i jogurt lub śmietanę, ewentualnie przeciśnięty czosnek, wymieszaj.
- Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Nalej do szklanek, posyp skórką startą z cytryny, udekoruj plasterkami ogórka, pomidorkami i listkami natki.