Chłodnik truskawkowy na miodzie: przepis na słodko-wytrawny chłodnik truskawkowy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?
SKŁADNIKI
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki miodu
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- łyżka świeżego, startego imbiru
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta
- łyżka śmietany i kilka listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zetrzeć świeży korzeń imbiru na tarce, dodać do truskawek.
- Wlać 1/4 szklanki przegotowanej wody, dodać 3 łyżki miodu i 2,5 łyżki soku z cytryny. Wymieszać składniki i zagotować.
- Tak przygotowany wywar zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia.
- Aby pozbyć się pestek można go przecedzić przez sito, przecierając łyżką.
- Jeśli jest mało słodki - można dodać brązowego cukru. Dobrze schłodzić.
- Gotowy chłodnik wlać do talerza, dodać śmietany i pokrojonego sera feta.
- Udekorować listkami mięty. Można go również podawać z grzankami.