Chłodnik truskawkowy na miodzie: przepis na słodko-wytrawny chłodnik truskawkowy

2021-03-29
Chłodnik truskawkowy na miodzie: przepis na słodko-wytrawny chłodnik truskawkowy
Autor: Shutterstock Chłodnik truskawkowy na miodzie to znakomita propozycja na letnie przyjęcia.
łatwy
20 min
4

Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta
  • łyżka śmietany i kilka listków mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Zetrzeć świeży korzeń imbiru na tarce, dodać do truskawek.
  • Wlać 1/4 szklanki przegotowanej wody, dodać 3 łyżki miodu i 2,5 łyżki soku z cytryny. Wymieszać składniki i zagotować.
  • Tak przygotowany wywar zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia.
  • Aby pozbyć się pestek można go przecedzić przez sito, przecierając łyżką.
  • Jeśli jest mało słodki - można dodać brązowego cukru. Dobrze schłodzić.
  • Gotowy chłodnik wlać do talerza, dodać śmietany i pokrojonego sera feta.
  • Udekorować listkami mięty. Można go również podawać z grzankami.