Żurek bez zakwasu smakuje obłędnie. Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent

żurek bez zakwasu Strzelczyka
Autor: Shutterstock, Instagram Oddaszfartucha Tomasz Strzelczyk Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na żurek bez zakwasu.
łatwy
70 min
6

Tomasz Strzelczyk ma sposób na żurek. Według jego przepisu nie ma w nim tego, bez czego nie wyobrażamy sobie tej świątecznej zupy. Uczestnik Master Chef właśnie pokazał, jak gotuje żurek... bez zakwasu. Jego receptura opiera się na prosty składnikach, które odpowiedzialne są za pyszny smak i oryginalny aromat zupy.

Przepisy na żurek

W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na żurek. Największą popularnością cieszy się żurek tradycyjny. Chętnie gotujemy żurek Magdy Gessler, podhalański czy na maślance. Jednym wspólnym składnikiem, który łączy te przepisy jest zakwas na żurek. Tomasz Strzelczyk udowodnił właśnie, że można zrobić pyszny żurek bez tego składnika.

Jak zrobić żurek bez zakwasu Strzelczyka?

Autor kanału kulinarnego „Oddasz fartucha” zaczyna przyrządzenie wielkanocnej zupy od ugotowania mięsa, czyli surowej kości, białych kiełbasek, wędzonych żeberek i boczku. W garnku ląduje także włoszczyzna i ziemniaki. Kiedy mięso i warzywa się gotują, należy zmiksować zsiadłe mleko ze śmietaną, mąką żytnią, chrzanem i przyprawami. Z wywaru wyjmuje się mięso i warzywa, a następnie dodaje zsiadłe mleko. Do garnka wkłada się pokrojoną w kostkę marchewkę, boczek i kiełbaski oraz żeberko. Na koniec zupę doprawia się aromatycznym suszonym majerankiem oraz solą i pieprzem.

Przepis na żurek bez zakwasu Strzelczyka

  • To łatwa nowa odsłona przepisu na smakowitą i aromatyczną zupę z chrzanem i majerankiem.
  • Czas gotowania żurku wynosi nieco ponad godzinę.
  • Na liście składników znajdują się cztery rodzaje mięsa, włoszczyzna i ziemniaki, zsiadłe mleko, śmietana, mąka żytnia, chrzan i przyprawy. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne i można je kupić w przystępnych cenach.
  • Smak zupy wzmacnia chrzan. Najlepszy będzie tradycyjny tarty chrzan ze słoiczka bez dodatku śmietany.
  • Włoszczyznę, która gotowała się razem z mięsem, można wykorzystać do zrobienia pasty kanapkowej lub sałatki jarzynowej. Dzięki temu składniki nie wylądują w koszu z odpadami bio. Powstanie za to pyszne danie w duchu filozofii zero waste.

Kiedy podawać żurek Strzelczyka bez zakwasu?

Żurek to zupa, która powinna pojawić się na wielkanocnym stole. Dlatego przepis można zapisać i ugotować taki oryginalny żurek na Wielkanoc. Zupa jest pyszna i aromatyczna, składniki proste, a czas przygotowania szybki, więc tak naprawdę można gotować ją, kiedy tylko będziemy mieć ochotę na pyszny domowy żurek.

Z czym podawać żurek Strzelczyka bez zakwasu?

Żurek bez zakwasu świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepszy będzie podany z kromką chleba na zakwasie i masłem. Zupę można też serwować z jajkami ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na połówki. Miseczki z żurkiem będą się efektownie prezentować, jeżeli zostaną udekorowane gałązkami świeżego majeranku lub posiekaną natką pietruszki. Żurek bez zakwasu można też podać w chlebie.

SKŁADNIKI

  • 1 l zsiadłego mleka
  • 150 g wędzonego boczku ze skórką
  • 150 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 ziemniaki
  • 2 surowe białe kiełbasy
  • 1 surowa kość, np. żeberko
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka włożyć kość, białe kiełbasy, wędzone żeberka i wędzony boczek. Wlać wodę, tak aby przykryła mięso. Gotować na małym ogniu.
  • Cebulę przekroić na pół i przesmażyć na suchej patelni. Razem z włoszczyzną dodać do mięsa i gotować pod przykryciem 30 minut.
  • Z garnka wyjąć kiełbasy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem 30 minut. Kwaśne mleko przelać do miski i wlać śmietanę. Wsypać mąkę żytnią, dodać chrzan i doprawić solą oraz pieprzem. Zmiksować na gładko.
  • Kiedy ziemniaki będą miękkie, z garnka wyjąć włoszczyznę i mięso. Marchewkę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Mieszając wywar, wlewać wąskim strumieniem kwaśne mleko. Dodać żeberka, marchewkę, boczek i kiełbasę. Gotować na średnim ogniu.
  • Doprawić majerankiem i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z kromką chleba oraz jajkiem na twardo.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Anna Szulc-Górska
więcej