Zupę warzywną podaj z tymi pulpecikami. Prosty przepis na sycący obiad 2 w 1
Pyszna i aromatyczna zupa z pulpecikami to obiad dwa w jednym. Jest tak treściwa, że spokojnie wystarczy za dwa dania. Przygotowanie warzywnej zupy z dodatkiem pulpecików z indyka jest bardzo łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. To świetny pomysł na rodzinny obiad nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku zupę z doskonałymi pulpecikami z indyka.
Jaką zupę można ugotować z pulpecikami?
Pulpeciki to smaczny pomysł na obiad. Robi się je łatwo i szybko z prostych i niedrogich składników. Zwykle są elementem obiadu i podaje się je w towarzystwie różnych sosów. Od czasu do czasu warto zaserwować je zupełnie inaczej. Pulpeciki z mięsa mielonego z indyka znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Taką pyszną i sycącą zupę ugotujecie według tego sprawdzonego przepisu. To zupa na bazie warzyw korzeniowych z dodatkiem serka topionego, który nadaje dodatkowego smaku. Idealnym uzupełnieniem są małe pulpeciki z indyka.
Jak zrobić pulpeciki do zupy?
Przepis na pulpeciki z mięsa mielonego z indyka do zupy niewiele różni się od tradycyjnej receptury na to danie mięsne. Masę na pulpety przygotowuje się ręcznie z kilku prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.
Przygotowanie pulpecików do zupy rozpoczyna się od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso z indyka miesza się z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Kiedy składniki się połączą, z masy mięsnej formuje się okrągłe pulpeciki. Najlepiej robić to zwilżonymi wodą dłońmi. Następnie pulpety obsmaża się na patelni i wkłada do garnka z zupą.
Jak ugotować zupę z klopsikami?
Warzywna zupa z dodatkiem soczystych pulpecików z indyka jest pyszna i łatwa do samodzielnego przygotowania. Przepis na to wyśmienite danie obiadowe dwa w jednym jest prosty i nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Zupę robi się łatwo i szybko, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
Jeżeli lubicie zupy i pulpety, warto połączyć te dwie potrawy. Zupa wzbogacona pysznymi i soczystymi pulpecikami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki.
- 1. krok – przygotowanie pulpecików z indyka
- 2. krok – ugotowanie zupy z warzyw z dodatkiem przypraw i serka topionego
- 3. krok – usmażenie pulpecików i dodanie ich do zupy
SKŁADNIKI
- pulpety:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
zupa:- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 opakowanie serka topionego (około 100 g)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać i uformować okrągłe pulpeciki. Odłożyć na deskę.
- W większym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz posiekany czosnek. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
- Wlać bulion warzywny. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
- Dodać serek topiony. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpety z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić. Usmażone pulpety przełożyć do garnka zupą.
- Zupę gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Podawać na ciepło na obiad.