Zupę warzywną podaj z tymi pulpecikami. Prosty przepis na sycący obiad 2 w 1

zupa z pulpecikami z indyka
Autor: Shutterstock Do zupy dodaj pulpeciki. Z tym dodatkiem podbije każde podniebienie.
łatwy
45 min
4

Pyszna i aromatyczna zupa z pulpecikami to obiad dwa w jednym. Jest tak treściwa, że spokojnie wystarczy za dwa dania. Przygotowanie warzywnej zupy z dodatkiem pulpecików z indyka jest bardzo łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. To świetny pomysł na rodzinny obiad nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku zupę z doskonałymi pulpecikami z indyka.

Jaką zupę można ugotować z pulpecikami?

Pulpeciki to smaczny pomysł na obiad. Robi się je łatwo i szybko z prostych i niedrogich składników. Zwykle są elementem obiadu i podaje się je w towarzystwie różnych sosów. Od czasu do czasu warto zaserwować je zupełnie inaczej. Pulpeciki z mięsa mielonego z indyka znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Taką pyszną i sycącą zupę ugotujecie według tego sprawdzonego przepisu. To zupa na bazie warzyw korzeniowych z dodatkiem serka topionego, który nadaje dodatkowego smaku. Idealnym uzupełnieniem są małe pulpeciki z indyka.

Jak zrobić pulpeciki do zupy?

Przepis na pulpeciki z mięsa mielonego z indyka do zupy niewiele różni się od tradycyjnej receptury na to danie mięsne. Masę na pulpety przygotowuje się ręcznie z kilku prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.

Przygotowanie pulpecików do zupy rozpoczyna się od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso z indyka miesza się z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Kiedy składniki się połączą, z masy mięsnej formuje się okrągłe pulpeciki. Najlepiej robić to zwilżonymi wodą dłońmi. Następnie pulpety obsmaża się na patelni i wkłada do garnka z zupą.

Jak ugotować zupę z klopsikami?

Warzywna zupa z dodatkiem soczystych pulpecików z indyka jest pyszna i łatwa do samodzielnego przygotowania. Przepis na to wyśmienite danie obiadowe dwa w jednym jest prosty i nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Zupę robi się łatwo i szybko, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

Jeżeli lubicie zupy i pulpety, warto połączyć te dwie potrawy. Zupa wzbogacona pysznymi i soczystymi pulpecikami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki.

  • 1. krok – przygotowanie pulpecików z indyka
  • 2. krok – ugotowanie zupy z warzyw z dodatkiem przypraw i serka topionego
  • 3. krok – usmażenie pulpecików i dodanie ich do zupy

SKŁADNIKI

  • pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • zupa:
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 opakowanie serka topionego (około 100 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać i uformować okrągłe pulpeciki. Odłożyć na deskę.
  • W większym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz posiekany czosnek. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
  • Wlać bulion warzywny. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
  • Dodać serek topiony. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpety z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić. Usmażone pulpety przełożyć do garnka zupą.
  • Zupę gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
  • Podawać na ciepło na obiad.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej