Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej: oryginalny przepis

2021-03-29
materiały prasowe Gzella
Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej: oryginalny przepis
Autor: materiały prasowe Gzella Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej to sycąca i zdrowa propozycja na jesień i zimę.
łatwy
35 min
4

Szparagi warto jeść nie tylko w sezonie - to niezwykle zdrowe warzywa o działaniu oczyszczającym organizm. Poza sezonem na szparagi można wykorzystywać warzywa ze słoika lub puszki - szczególnie do przygotowania zupy, w której i tak je gotujemy. Ciekawą i sycącą propozycją jest zupa ze szparagów z szynką dojrzewającą.

SKŁADNIKI

  • 150 g szynki dojrzewającej, np. firmy Gzella
  • 1 wiązka białych szparagów (lub słoik konserwowych)
  • 0,75 l wody
  • 100 g serka topionego kremowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru). W przypadku  szparagów konserwowych pominąć ten etap.
  • Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym.
  • Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk,  dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
  • Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
  • Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.
materiały prasowe Gzella