Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Szparagi warto jeść nie tylko w sezonie - to niezwykle zdrowe warzywa o działaniu oczyszczającym organizm. Poza sezonem na szparagi można wykorzystywać warzywa ze słoika lub puszki - szczególnie do przygotowania zupy, w której i tak je gotujemy. Ciekawą i sycącą propozycją jest zupa ze szparagów z szynką dojrzewającą.
SKŁADNIKI
- 150 g szynki dojrzewającej, np. firmy Gzella
- 1 wiązka białych szparagów (lub słoik konserwowych)
- 0,75 l wody
- 100 g serka topionego kremowego
- 1 łyżka masła
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru). W przypadku szparagów konserwowych pominąć ten etap.
- Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym.
- Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
- Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
- Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.