Zupa ze świeżych grzybów: sprawdzony przepis na grzybową
2023-09-08
łatwy
45 min
4
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów zachowuje cały ich aromat i niepowtarzalny smak. Nie potrzebuje wymyślnych przypraw i dodatków, zawsze doskonale smakuje. Jak zrobić pyszną zupę ze świeżych grzybów?
SKŁADNIKI
- mieszane grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki czy inne jakie akurat dał las (można użyć grzybów mrożonych)
- łyżka masła
- 4 skrzydełka drobiowe
- 2 małe marchewki, pietruszka, łodyga selera naciowego, kawałek pora
- 4 średnie ziemniaki
- sól, pieprz, szczypta majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby obrać, umyć, pokroić grubo. Przesmażyć krótko na maśle.
- Warzywa obrać i umyć, pokroić drobno, tylko ziemniaki w grubszą kostkę.
- Podgotować warzywa i ziemniaki ze skrzydełkami w lekko osolonej wodzie.
- Wyjąć skrzydełka, dołożyć podsmażone grzyby (bez masła ze smażenia).
- Gotować razem 15 minut.
- Popieprzyć, zaprawić śmietaną, posypać natką pietruszki.
Jak mrozić grzyby?
Zobacz naszą galerię przepisów na zupy grzybowe