Zupa z soczewicy z serem feta: przepis na grecką zupę FAKES

Zupa z soczewicy z serem feta: przepis na grecką zupę FAKES
Autor: Shutterstock.com Talerz greckiej zupy z soczewicy z serem feta
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grecka zupa fakes to zdrowa porcja roślinnego białka w najsmaczniejszej formie. Jest coś urzekającego moje kubki smakowe w połączeniu pikantnej zielonej soczewicy, słodkich pomidorów, ciepła czosnku i chłodu sera feta. Uwielbiam tę z prostą zupę rodem z kuchni chłopskiej. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką. 

Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

SKŁADNIKI

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku rozbita
  • 2 marchewki pokrojone na ćwierćplasterki
  • 2 łodygi selera pokrojone na plasterki
  • 2 łodygi jarmużu, tylko liście, pokrojone 
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,75 l przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 80 g sera feta do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę opłucz i dobrze odcedź. 
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez 1-2 min.
  • Dodaj pokrojone marchewki i seler i smaż przez 3-5 minut.
  • Wymieszaj i dodaj soczewicę, jarmuż, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia przez 1-2 min.
  • Zmniejsz ciepło do minimum. Przykryj garnek i gotuj przez 60-90 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju soczewicy, której używasz. Używam zielonej soczewicy, która wymaga dłuższego gotowania. Często sprawdzaj soczewicę, aż uzyska pożądany stopień ugotowania. Być może trzeba będzie dodać trochę wody lub wywaru, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy.
  • Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
  • Zupę podawaj w głębokich talerzach przybraną okruchami sera feta oraz z ciepłym chrupiącym chlebem.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej