Zupa z selera naciowego - aromatyczna i łatwa w przygotowaniu
2022-01-11
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Zupa z selera naciowego to wegetariańskie danie, które zasmakuje z pewnością także miłośnikom zup na mięsie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jest aromatyczna, ale seler nie zdominował jej smaku. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i pyszna - czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kilka łodyg selera naciowego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone łodygi selera pokroić w plasterki. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cebulę posiekać w kostkę.
- Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać seler i marchewkę. Poddusić przez kilka minut.
- Przesmażone warzywa zalać gorącym wywarem, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz ziemniaki.
- Gotować do miękkości na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, do gotowej zupy dodać drobno posiekany koperek i podawać.
W formie 24 dieta na cellulit