Zupa z selera naciowego – lekka, aromatyczna i zrobisz ją w mgnieniu oka!
2025-04-04

łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Zupa z selera naciowego to wegetariańska propozycja, która zaskoczy nawet fanów tradycyjnych, mięsnych wywarów. Jest pełna aromatu, a jednocześnie delikatna – seler gra tu pierwsze skrzypce, ale nie przytłacza smaku całości. Lekka, zdrowa, banalnie prosta do przygotowania i naprawdę pyszna. Czego chcieć więcej od domowej zupy?
Zalety selera naciowego
Seler naciowy to prawdziwa perełka wśród warzyw – niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Oto jego najważniejsze zalety:
- Wspiera odchudzanie – ma bardzo mało kalorii (ok. 16 kcal/100 g) i dużo błonnika, dzięki czemu syci, a nie tuczy.
- Działa moczopędnie – pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co jest pomocne przy obrzękach czy nadciśnieniu.
- Wspomaga trawienie – błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
- Detoksykuje organizm – zawiera przeciwutleniacze, które wspierają wątrobę i usuwanie toksyn.
- Dobry dla serca – zawarte w nim związki (m.in. ftalidy) mogą obniżać ciśnienie krwi.
- Poprawia koncentrację i działa uspokajająco – dzięki obecności magnezu i potasu wpływa korzystnie na układ nerwowy.
- Uniwersalny w kuchni – chrupiący, świeży, idealny do sałatek, soków, zup, koktajli czy jako zdrowa przekąska.
SKŁADNIKI
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kilka łodyg selera naciowego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone łodygi selera pokroić w plasterki. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cebulę posiekać w kostkę.
- Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać seler i marchewkę. Poddusić przez kilka minut.
- Przesmażone warzywa zalać gorącym wywarem, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz ziemniaki.
- Gotować do miękkości na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, do gotowej zupy dodać drobno posiekany koperek i podawać.
W formie 24 dieta na cellulit