Zupa z selera naciowego – lekka, aromatyczna i zrobisz ją w mgnieniu oka!

Zupa z selera naciowego - aromatyczna i łatwa w przygotowaniu
Autor: Shutterstock, Shutterstock Zupa z selera naciowego to łatwe do przygotowania, wegetariańskie danie, które jest pełne smaku i aromatu
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zupa z selera naciowego to wegetariańska propozycja, która zaskoczy nawet fanów tradycyjnych, mięsnych wywarów. Jest pełna aromatu, a jednocześnie delikatna – seler gra tu pierwsze skrzypce, ale nie przytłacza smaku całości. Lekka, zdrowa, banalnie prosta do przygotowania i naprawdę pyszna. Czego chcieć więcej od domowej zupy?

Zalety selera naciowego

Seler naciowy to prawdziwa perełka wśród warzyw – niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Oto jego najważniejsze zalety:

  • Wspiera odchudzanie – ma bardzo mało kalorii (ok. 16 kcal/100 g) i dużo błonnika, dzięki czemu syci, a nie tuczy.
  • Działa moczopędnie – pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co jest pomocne przy obrzękach czy nadciśnieniu.
  • Wspomaga trawienie – błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Detoksykuje organizm – zawiera przeciwutleniacze, które wspierają wątrobę i usuwanie toksyn.
  • Dobry dla serca – zawarte w nim związki (m.in. ftalidy) mogą obniżać ciśnienie krwi.
  •  Poprawia koncentrację i działa uspokajająco – dzięki obecności magnezu i potasu wpływa korzystnie na układ nerwowy.
  • Uniwersalny w kuchni – chrupiący, świeży, idealny do sałatek, soków, zup, koktajli czy jako zdrowa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone łodygi selera pokroić w plasterki. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cebulę posiekać w kostkę.
  • Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać seler i marchewkę. Poddusić przez kilka minut.
  • Przesmażone warzywa zalać gorącym wywarem, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz ziemniaki.
  • Gotować do miękkości na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, do gotowej zupy dodać drobno posiekany koperek i podawać.
W formie 24 dieta na cellulit
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej