Zupa z selera naciowego - aromatyczna i łatwa w przygotowaniu

2021-04-19
Anna Śmiałek
Zupa z selera naciowego - aromatyczna i łatwa w przygotowaniu
Autor: Shutterstock Zupa z selera naciowego to łatwe do przygotowania, wegetariańskie danie, które jest pełne smaku i aromatu
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zupa z selera naciowego to wegetariańskie danie, które zasmakuje z pewnością także miłośnikom zup na mięsie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jest  aromatyczna, ale seler nie zdominował jej smaku. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i pyszna - czego chcieć więcej?

Składniki

3 ziemniaki

2 marchewki

kilka łodyg selera naciowego

1,5 litra bulionu warzywnego

1 duża cebula

2 łyżki masła

2 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka posiekanego koperku

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oczyszczone łodygi selera pokroić w plasterki. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cebulę posiekać w kostkę.

Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać seler i marchewkę. Poddusić przez kilka minut.

Przesmażone warzywa zalać gorącym wywarem, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz ziemniaki.

Gotować do miękkości na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, do gotowej zupy dodać drobno posiekany koperek i podawać.

Anna Śmiałek