Zupa z ryby: przepis na zupę rybną idealną na Wigilię
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Pyszna zupa z ryby to zawsze dobry pomysł na Wigilię. Do menu powinni ją wprowadzić także miłośnicy dań rybnych. Sprawdź, jak smakuje zupa rybna z warzywami! Podajemy sprawdzony przepis.
Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT
Do przygotowania zupy rybnej nadają się także inne ryby niż karp. Warto wybierać jednak te bardziej tłuste, Wyśmienicie będzie smakowała taka zupa z lina, suma, węgorza.
SKŁADNIKI
- 2 średnie głowy karpia
- 2 filety z karpia
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- pół średniego selera
- 2 średnie marchewki
- średnia pietruszka
- pół średniego pora
- mała cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodą zalać łby karpia, dodając ziele angielski i liście laurowe i całość gotować ok. 20 minut na średnim ogniu. Wyjąć łby.
- Na małe kawałki pokroić marchewkę, selera, por, pietruszkę i obraną cebulę.
- Dodać do wywaru rybnego warzywa i pokrojone filety i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Bulion przyprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.
- Mąkę i śmietanę rozprowadzić w małej ilości wywaru i dodać do zupy. Zagotować doprawiając.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami.