Zupa z probiotykami, która uleczy twoje jelita

Zupa z probiotykami, która uleczy twoje jelita
Autor: Shutterstock.com Zupa z probiotykami, która uleczy twoje jelita
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli zmagacie się problemami jelitowymi, wasza flora bakteryjnego jest uboga, koniecznie wypróbujcie przepis na zupę z probiotykami i prebiotykami. Zawarte w jogurcie naturalnym probiotyki - bakterie kwasu mlekowego - wspomogą wasze jelita. Do tego dodajmy ciecierzycę, która zaspokoi głód i jest dobrym źródłem błonnika - prebiotyku - pokarmu dla pożytecznej flory bakteryjnej zasiedlającej nasz układ pokarmowy. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka żółtej przyprawy curry
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii probiotycznych
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj kurkumę i curry oraz cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Dodaj odcedzoną ciecierzycę. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia.
  • Odlej 1 szklankę zupy razem z częścią ziaren cieciorki. Dodaj do niej jogurt i zmiksuj razem za pomocą blendera.
  • Do zupy dodaj liście szpinaku. Zamieszaj. Pozostaw na 15 minut, niech przestygnie.
  • Następnie wlej zupę zmiksowaną z jogurtem. Ponownie zamieszaj.
  • Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z grzankami. Smacznego! 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej