Zupa z probiotykami, która uleczy twoje jelita
2022-04-18
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli zmagacie się problemami jelitowymi, wasza flora bakteryjnego jest uboga, koniecznie wypróbujcie przepis na zupę z probiotykami i prebiotykami. Zawarte w jogurcie naturalnym probiotyki - bakterie kwasu mlekowego - wspomogą wasze jelita. Do tego dodajmy ciecierzycę, która zaspokoi głód i jest dobrym źródłem błonnika - prebiotyku - pokarmu dla pożytecznej flory bakteryjnej zasiedlającej nasz układ pokarmowy.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka żółtej przyprawy curry
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g młodych liści szpinaku
- 200 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii probiotycznych
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj kurkumę i curry oraz cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Dodaj odcedzoną ciecierzycę. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia.
- Odlej 1 szklankę zupy razem z częścią ziaren cieciorki. Dodaj do niej jogurt i zmiksuj razem za pomocą blendera.
- Do zupy dodaj liście szpinaku. Zamieszaj. Pozostaw na 15 minut, niech przestygnie.
- Następnie wlej zupę zmiksowaną z jogurtem. Ponownie zamieszaj.
- Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z grzankami. Smacznego!
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?