Zupa z porów z paluszkami surimi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z porów z paluszkami surimi to urozmaicona wersja kartoflanki. Dodatek pora sprawia, ze zupa nabiera wyrazistości, z kolei paluszki surimi nadają jej nieco orientalnego charakteru.
SKŁADNIKI
- 60 dag porów
- łodyga selera naciowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- 2 duże ziemniaki
- 4 łyżki masła
- 15 dag paluszków surimi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koperek posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji).
- Połowę śmietany ubić na pianę, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z posiekanym koperkiem.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pory i seler umyć, pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na maśle (ok. 15 minut).
- Dodać pokrojone ziemniaki, wlać ok. 600 ml wrzątku, posolić, gotować pod przykryciem 20 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać pozostałą śmietanę, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, przed podaniem podgrzać (nie gotować!)
- Paluszki surimi pokroić w cienkie krążki, rozłożyć na talerzach.
- Wlać gorącą zupę, przybrać ubitą śmietaną i gałązkami koperku.