Zupa z porów z paluszkami surimi

2021-03-29
Zupa z porów z paluszkami surimi
Autor: Shutterstock Zupa z porów z paluszkami surimi to niedroga, ale elegancka zupa.
łatwy
30 min
4

Zupa z porów z paluszkami surimi to urozmaicona wersja kartoflanki. Dodatek pora sprawia, ze zupa nabiera wyrazistości, z kolei paluszki surimi nadają jej nieco orientalnego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 60 dag porów
  • łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 15 dag paluszków surimi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji).
  • Połowę śmietany ubić na pianę, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z posiekanym koperkiem. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pory i seler umyć, pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na maśle (ok. 15 minut).
  • Dodać pokrojone ziemniaki, wlać ok. 600 ml wrzątku, posolić, gotować pod przykryciem 20 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać pozostałą śmietanę, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem, przed podaniem podgrzać (nie gotować!)
  • Paluszki surimi pokroić w cienkie krążki, rozłożyć na talerzach.
  • Wlać gorącą zupę, przybrać ubitą śmietaną i gałązkami koperku.