Zupa z pomarańczowych warzyw z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa z pomarańczowych warzyw z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa z pomarańczowych warzyw
łatwy
30 min
4

Krem z pomarańczowych warzyw to solidna porcja jarzyn w jednym talerzu zupy. Ta przygotowana wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowana. Jedna porcja ma 200 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 marchewki
  • 1/3 batata
  • 1/5 selera
  • 2-cm kawałek pora
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • kilka łodyg natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, pietruszkę, selera i batata pokroić w kostkę. Pora posiekać.
  • Do gorącego bulionu wrzucić marchew, selera i pietruszkę. Gotować 5 min.
  • Po tym czasie dodać batata. Gotować kolejne 5-10 min.
  • Zupę doprawić, zaprawić śmietaną i przystroić posiekaną natką pietruszki.
  • Zupę po zaprawieniu można zmiksować na gładki krem.