Zupa z pomarańczowych warzyw z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem z pomarańczowych warzyw to solidna porcja jarzyn w jednym talerzu zupy. Ta przygotowana wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowana. Jedna porcja ma 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1/2 marchewki
- 1/3 batata
- 1/5 selera
- 2-cm kawałek pora
- 1/2 pietruszki
- 1 łyżka śmietany 18%
- kilka łodyg natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew, pietruszkę, selera i batata pokroić w kostkę. Pora posiekać.
- Do gorącego bulionu wrzucić marchew, selera i pietruszkę. Gotować 5 min.
- Po tym czasie dodać batata. Gotować kolejne 5-10 min.
- Zupę doprawić, zaprawić śmietaną i przystroić posiekaną natką pietruszki.
- Zupę po zaprawieniu można zmiksować na gładki krem.