Zupa z pęczaku z fenkułem i brokułami, czyli podkręcony warzywami krupnik

Krupnik z fenkułem
Autor: Shutteratock Krupnik z dodatkiem fenkułu nabiera wyjątkowego charakteru.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Skrzyżowanie zwyczajnego pęczaku z niepospolitym u nas fenkulem i powszechnie lubianymi brokułami daje nam fantastyczną zupę, którą spokojnie możemy nazwać podkręconym krupnikiem. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki pęczaku
  • 1 brokuł, podzielony na drobne różyczki
  • 1 duży fenkuł, posiekany w piórka
  • 1 por, pokrojony w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 l bulionu
  • 1-2 liście laurowe
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie 1-2 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować 2 szklanki bulionu z liściem laurowym, wrzucić kaszę, posolić i gotować pod przykryciem ok. 30 pół godziny.
  • W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, wrzucić pora, czosnek i fenkuł, dusić około 6-7 minut, do zeszklenia.
  • Zalać bulionem, dodać kaszę, przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu ok 10 min.
  • Odkryć, wrzucić brokuły i gotować aż będą miękkie, ale nadal chrupkie. Podawać posypaną parmezanem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej