Zupa z pęczaku z fenkułem i brokułami, czyli podkręcony warzywami krupnik
2022-06-06
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Skrzyżowanie zwyczajnego pęczaku z niepospolitym u nas fenkulem i powszechnie lubianymi brokułami daje nam fantastyczną zupę, którą spokojnie możemy nazwać podkręconym krupnikiem.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki pęczaku
- 1 brokuł, podzielony na drobne różyczki
- 1 duży fenkuł, posiekany w piórka
- 1 por, pokrojony w półplasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1,5 l bulionu
- 1-2 liście laurowe
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz
- opcjonalnie 1-2 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować 2 szklanki bulionu z liściem laurowym, wrzucić kaszę, posolić i gotować pod przykryciem ok. 30 pół godziny.
- W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, wrzucić pora, czosnek i fenkuł, dusić około 6-7 minut, do zeszklenia.
- Zalać bulionem, dodać kaszę, przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu ok 10 min.
- Odkryć, wrzucić brokuły i gotować aż będą miękkie, ale nadal chrupkie. Podawać posypaną parmezanem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz