Zupa z młodej kapusty ze śmietaną
2021-06-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z młodej kapusty ze śmietaną i pomidorami to doskonała porcja odżywczych składników. Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są zdrowe i przede wszystkim pyszne. Ta mięsna zupa z młodą kapustą, pierwszymi pomidorami i śmietaną zaspokoi głód największych głodomorów.
Wskazówki, jak zrobić zupę z młodej kapusty ze śmietaną
- Zamiast wieprzowiny możesz użyć kurczaka.
- Dodaję bulion warzywny, ale można także użyć rosołu lub po prostu wody. Jeśli dodajesz wodę, nie zapomnij posolić zupę.
- Świeże pomidory można zastąpić koncentratem pomidorowym.
- Przesmażenie cebuli i marchewki dodaje smaku zupie. Podczas smażenia zachodzą skomplikowane reakcje pomiędzy związkami cukrów i białek.
- Śmietanę dodajemy już na talerzu. Używaj kwaśnej śmietany o zawartości 18% tłuszczu.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 1,4 l bulionu warzywnego
- 4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1/2 główki średniej kapusty młodej, zszatkowanej
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 marchewki, starte
- 2 średnie pomidory, bez skóry, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki świeżego koperku
- kwaśna śmietana 18% do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka dodać pokrojone mięso, pieprz i czosnek. Zalać bulione. Ugotować do miękkości.
- Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Do patelni dodać posiekane pomidory i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty lub do odparowania soku z pomidorów.
- Zawartość patelni dodać do zupy. Gotować jeszcze 10 minut.
- Przyprawić octem i cukrem. Dodać koperek.
- Podawać na talerzu z łyżką kwaśnej śmietany.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie