Zupa z młodej kapusty ze śmietaną

Zupa z młodej kapusty ze śmietaną
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z młodej kapusty ze śmietaną i pomidorami to doskonała porcja odżywczych składników. Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są zdrowe i przede wszystkim pyszne. Ta mięsna zupa z młodą kapustą, pierwszymi pomidorami i śmietaną zaspokoi głód największych głodomorów. 

Wskazówki, jak zrobić zupę z młodej kapusty ze śmietaną

  • Zamiast wieprzowiny możesz użyć kurczaka.
  • Dodaję bulion warzywny, ale można także użyć rosołu lub po prostu wody. Jeśli dodajesz wodę, nie zapomnij posolić zupę.
  • Świeże pomidory można zastąpić koncentratem pomidorowym. 
  • Przesmażenie cebuli i marchewki dodaje smaku zupie. Podczas smażenia zachodzą skomplikowane reakcje pomiędzy związkami cukrów i białek. 
  • Śmietanę dodajemy już na talerzu. Używaj kwaśnej śmietany o zawartości 18% tłuszczu. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1,4 l bulionu warzywnego
  • 4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1/2 główki średniej kapusty młodej, zszatkowanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 marchewki, starte
  • 2 średnie pomidory, bez skóry, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki świeżego koperku
  • kwaśna śmietana 18% do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka dodać pokrojone mięso, pieprz i czosnek. Zalać bulione. Ugotować do miękkości.
  • Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. 
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekaną cebulę i marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Do patelni dodać posiekane pomidory i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty lub do odparowania soku z pomidorów.
  • Zawartość patelni dodać do zupy. Gotować jeszcze 10 minut. 
  • Przyprawić octem i cukrem. Dodać koperek.
  • Podawać na talerzu z łyżką kwaśnej śmietany. 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej