Zupa z młodej kapusty i cukinii - pożywna i tania
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pożywna zupa z młodych warzyw - cukinii i kapusty. Warto wykorzystać czas obfitości świeżych jarzyn i w letnich miesiącach również jadać zupy. W żadnym innym czasie nie są one tak smaczne i aromatyczne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- młoda cukinia
- 2 młode ziemniaki
- kawałek młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę, z wyjątkiem kapusty, którą należy poszatkować.
- Bulion zagotować i wrzucić do niego warzywa i gotować na wolnym ogniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oprószyć mąką, podlać odrobiną bulionu.
- Tak przygotowaną cebulę dodać do zupy, całość zagotować, przyprawić octem, solą i pieprzem.
- Posypać natką pietruszki.