Zupa z młodej kapusty i cukinii - pożywna i tania

2021-03-29
Zupa z młodej kapusty i cukinii
Autor: Shutterstock Zupa z młodej kapusty i cukinii jest smaczna i zdrowa.
łatwy
50 min
4

Pożywna zupa z młodych warzyw - cukinii i kapusty. Warto wykorzystać czas obfitości świeżych jarzyn i w letnich miesiącach również jadać zupy. W żadnym innym czasie nie są one tak smaczne i aromatyczne.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • młoda cukinia
  • 2 młode ziemniaki
  • kawałek młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę, z wyjątkiem kapusty, którą należy poszatkować.
  • Bulion zagotować i wrzucić do niego warzywa i gotować na wolnym ogniu.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oprószyć mąką, podlać odrobiną bulionu.
  • Tak przygotowaną cebulę dodać do zupy, całość zagotować, przyprawić octem, solą i pieprzem.
  • Posypać natką pietruszki.