Zupa z kurczaka i szpinaku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa z kurczaka i szpinaku może nieco zaskakiwać smakiem, ale warto ją wypróbować. Można ją podawać na co dzień, ale znakomicie urozmaici również imprezowe menu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w paseczki i zalewamy w misce winem i olejem, słodzimy i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
- Szpinak wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy sosem sojowym i cukrem.
- Dodajemy kurczaka i gotujemy, aż mięso zrobi się białe. Na koniec dodajemy szpinak, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.