Zupa z kalarepy inna niż wszystkie - wystarczy jeden trik, by zupa nabrała wyjątkowego smaku

Zupa z kalarepy inna niż wszystkie
Autor: Shutterstock Zupa z kalarepy udekorowana orzechami włoskimi i wiązką szczypiorku.
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z kalarepy nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli kalarepkę najpierw mocno podpieczemy. W trakcie pieczenia lekko się ona skarmelizuje i zbrązowieje, wiec zupa będzie miała lekko orzechowy smak i ciemny kolor.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kalarepki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 cytryna
  • mielony parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepki obrać i pokroić naw kostkę, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, posolić.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, włożyć blaszkę z kalarepką. Zapiekać przez ok 10 minut, aż zrobi się brązowa, uważając żeby nie spalić.
  • Cebulę obrać posiekać i zeszklić w garnku na 2 łyżkach oliwy na średnim ogniu, gdy zrobi się miękka dodać przeciśnięty czosnek.
  • Po ok 1 minucie dodać do garnka upieczoną kalarepkę, bulion i 2 szklanki wody, a także liść laurowy i 1 łyżeczkę soli.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 min. Wyjąć liść laurowy i zblendować zupę na krem.
  • Na koniec dodaj do garnka skórkę otarta z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszać.
  • Zupę podawać polaną oliwą, posypaną parmezanem lub udekorowaną orzechami.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej