Zupa z kalarepy inna niż wszystkie - wystarczy jeden trik, by zupa nabrała wyjątkowego smaku
2021-07-10
łatwy
35 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z kalarepy nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli kalarepkę najpierw mocno podpieczemy. W trakcie pieczenia lekko się ona skarmelizuje i zbrązowieje, wiec zupa będzie miała lekko orzechowy smak i ciemny kolor.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kalarepki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 duża biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody
- 1 liść laurowy
- 1 cytryna
- mielony parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepki obrać i pokroić naw kostkę, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, posolić.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, włożyć blaszkę z kalarepką. Zapiekać przez ok 10 minut, aż zrobi się brązowa, uważając żeby nie spalić.
- Cebulę obrać posiekać i zeszklić w garnku na 2 łyżkach oliwy na średnim ogniu, gdy zrobi się miękka dodać przeciśnięty czosnek.
- Po ok 1 minucie dodać do garnka upieczoną kalarepkę, bulion i 2 szklanki wody, a także liść laurowy i 1 łyżeczkę soli.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 min. Wyjąć liść laurowy i zblendować zupę na krem.
- Na koniec dodaj do garnka skórkę otarta z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszać.
- Zupę podawać polaną oliwą, posypaną parmezanem lub udekorowaną orzechami.
Zupa krem z białych warzyw