Zupa z gnocchi i kurczakiem - sposób na rosół z kurczaka
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Zupa z gnocchi i kurczakiem to idealny sposób na wykorzystanie resztek rosołu z kurczaka i gotowanego w nim mięsa. Danie pożywne, sycące, smakowite i w duchu zero waste.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1, 5 l rosołu z kurczaka
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez kości
- 2 marchewki
- 250 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej bazylii, tylko liście
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g gnocchi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj rosół z kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj marchewkę.
- Marchewkę pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym z kości kurczakiem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa zrobić bardziej zawiesista.