Zupa z dyni z pomidorami: sprawdzony, stary przepis na lekkostrawną zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z dyni z pomidorami jest lekkostrawna, delikatna, a jaj smak podkręcony lekko kwaskowatymi pomidorami ciekawszy niż zwykłej zupy dyniowej. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa i duża dostawa potrzebnych składników odżywczych!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dyni
- 3 szklanki wywaru z warzyw
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka przecieru ze świeżych pomidorów
- 0,5 szklanki śmietanki
- 3 łyżki posiekanej natki
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię (bez skóry i pestek) pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzącego wywaru i dodać 0,5 łyżki masła. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
- Tak przygotowaną dynię połączyć z resztą wywaru i przecierem pomidorowym, dodać resztę masła, śmietankę. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Zagotować.
- Zupę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub drobnymi kluseczkami, posypaną natką pietruszki.