Zupa z czosnku i selera: zdrowy i pyszny posiłek
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zupa z czosnku i selera to zdrowy i pyszny posiłek dla tych co idą do pracy i dla tych, co pracują w domu. Pieczony czosnek, aksamitny seler i bogactwo przypraw nadają banalnej zupie niebiańskiego smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 całe główki czosnku, u góry przycięte, aby odsłonić ząbki
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i czarny pieprz
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 średni seler (700 g), obrana i pokrojona w kostkę o boku 1½ cm
- 3 laski cynamonu
- 1½ łyżeczki suszonego oregano
- 80 g ryżu o krótkich ziarnach
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1½ łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
- ½ łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
- bułka i masło do przygotowania grzanek lub groszek ptysiowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 240°C (z funkcją termoobiegu 220°C). Główki czosnku polej olejem, przypraw solą i pieprzem, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 minut. Można to zrobić dzień wcześniej, gdy pieczesz mięso w piekarniku. Po ostygnięciu, obierz czosnek i zachowaj upieczone ząbki.
- W międzyczasie podgrzej dwie łyżki oleju w dużym rondlu na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj cebulę, seler i cynamon i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 8 minut, aż wszystko zmięknie i lekko się przyrumieni. Dodaj oregano i ryż, wymieszaj, następnie wlej wywar, 1,3 litra wody, 1,5 łyżeczki soli i szczyptę mielonego pieprzu. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj przez godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zacznie się rozpadać.
- Wlej 1 szklankę zupy do blendera, dodaj pieczony czosnek i soku z cytryny, zmiksuj na gładko. Wlej to z powrotem do garnka z zupą. Usuń laski cynamonu. Jeśli wolisz gładką zupę krem do wypicia z kubeczka, to po prostu zmiksuj całość.
- Rozlej zupę do 4 misek, dodaj grzanki, posyp każdą porcję posiekaną zieleniną. Ewentualnie dodaj płatki chili.