Kremowa zupa ze szpinakiem, kurczakiem i tortellini. Zaskoczy prostotą i aromatem

Pyszny i prosty przepis na wspaniałą, aromatyczną zupę z kurczakiem, szpinakiem i tortellini. Idealny pomysł na szybki obiad czy kolację, które rozgrzeją niejedno serce. Wystarczy kilka składników, by zachwycić wszystkich domowników.
Pyszna zupa z kurczakiem, szpinakiem i tortellini. Gotowa w niecałe 30 minut
Pyszna, pożywana i kremowa zupa z delikatnym kurczakiem i szpinakiem to wspaniały pomysł na ciepły obiad, który nie potrzebuje dużego wysiłku. Jest to świetny sposób na aromatyczny posiłek, który przygotujemy w niecałe pół godziny ze składników, które większości znajdziemy już w swojej kuchni.
Co najważniejsze, ten obiad nie tylko syci, ale również jest bardzo elastyczny. Dodatki można zamieniać według upodobania. Na przykład kurczaka można zamienić na kiełbasę, tofu czy chociażby boczniaki.
Duże pole manewru mamy również jeśli chodzi o tortellini. Na rynku można znaleźć całą masę różnych, jak na przykład z serem, mięsem czy szpinakiem i ricottą. Wszystkie z nich świetnie będą pasowały do naszej szybkiej zupy.
Co ciekawe, jeśli mamy już wcześniej ugotowanego kurczaka, jego również możemy użyć. Wówczas jednak konieczne będzie lekkie odłożenie w czasie jeśli chodzi o dodawanie go do zupy. Powinniśmy zrobić to na sam koniec gotowania - wtedy nasza zupa będzie gotowa jeszcze szybciej.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 litr bulionu drobiowego
- 250 g tortellini
- 100–150 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz, zioła
- starty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego kurczaka.
- Smażymy, aż mięso będzie złociste.
- Dodajemy bulion i zagotowujemy.
- Dodajemy tortellini i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Chwilę przed tym, jak tortellini będzie gotowe, dodajemy szpinak.
- Na koniec wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Podajemy posypaną parmezanem.