Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

2021-03-29
Zupa z czerwonej soczewicy i papryki
Autor: Shutterstock Zupa z czerwonej soczewicy i papryki rozgrzewa, gdy tylko na nią spojrzeć
łatwy
30 min
4

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki jest gęsta, aromatyczna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, a dzięki dodatkowi czerwonej soczewicy bardzo zdrowa i pożywna. W sam raz na chłodniejsze dni.

SKŁADNIKI

  • połowa niedużej cebuli
  • 1 nieduży seler naciowy
  • 1 mały por
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory lub 400g puszka pomidorów
  • 200g czerwonej soczewicy
  • około litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka (zależnie od naszych upodobań)
  • do podania: świeżo pokrojona pietruszka, ewentualnie chrupiące pieczywo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, selera, pora i marchewkę. Smażyć przez około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażać przez kolejne 5 minut.
  • Soczewicę zalać zimną wodą, wypłukać, odcedzić i dodać do garnka z warzywami. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać i pokroić w drobną kostkę i w tym momencie dorzucić do garnka (podobnie postępujemy w przypadku pomidorów z puszki).
  • Całość zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i słodką/ostrą papryką, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 25 minut lub do momentu kiedy soczewica stanie się miękka.
  • Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną pietruszkę, ewentualnie jeszcze doprawić do uzyskania pożądanego smaku.
  • Zupa świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub tostami.
Redakcja
więcej