Zupa z czerwonej papryki i pomarańczy - kusi smakiem i kolorem

Zupa z papryki i pomarańczy
Autor: Shutteratock Zupa z papryki i pomarańczy jest prosta w przygotowaniu, ale bardzo elegancka.
łatwy
30 min
4

Szkarłatny skarb mojej kuchni - zupa z czerwonej papryki i pomarańczy. Przygotowuje ją na wyjątkowe okazje, bo jest niesamowicie aromatyczna i pięknie wygląda, a przy tym wcale nietrudna do zrobienia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • słodka czerwona papryka
  • prażone płatki migdałów
  • listki melisy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na nieduże, w miarę równe kawałki.
  • W garnku rozgrzać oliwę na średnim gazie, wrzucić paprykę, wymieszać, aby pokryła się tłuszczem.
  • Parkę oprószyć sola, przykryć pokrywką garnka i smażyć  kilka minut.
  • Wyszorować i sparzyć pomarańcze.  Z jednej z nich zetrzeć skórkę prosto do rondla z papryka.
  • Zwiększyć ogień, a gdy spod pokrywki zacznie wydobywać się para, zmniejszyć go i zupę dusić ok 15 min.
  • Gotujemy pod przykryciem, aby aromaty i płyn zostały wewnątrz, od czasu do czasu warto potrzasnąć garnkiem.
  • Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego wodę z kwiatów i wymieszać.
  • Ugotowana paprykę blendowa, dodać do niej sok z wodą i ponownie blendowa.
  • Udekorować prażonymi migdałami i siekaną melisą.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej