Zupa z czerwonej papryki i pomarańczy - kusi smakiem i kolorem
2022-05-07
łatwy
30 min
4
Szkarłatny skarb mojej kuchni - zupa z czerwonej papryki i pomarańczy. Przygotowuje ją na wyjątkowe okazje, bo jest niesamowicie aromatyczna i pięknie wygląda, a przy tym wcale nietrudna do zrobienia.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej papryki
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
- słodka czerwona papryka
- prażone płatki migdałów
- listki melisy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na nieduże, w miarę równe kawałki.
- W garnku rozgrzać oliwę na średnim gazie, wrzucić paprykę, wymieszać, aby pokryła się tłuszczem.
- Parkę oprószyć sola, przykryć pokrywką garnka i smażyć kilka minut.
- Wyszorować i sparzyć pomarańcze. Z jednej z nich zetrzeć skórkę prosto do rondla z papryka.
- Zwiększyć ogień, a gdy spod pokrywki zacznie wydobywać się para, zmniejszyć go i zupę dusić ok 15 min.
- Gotujemy pod przykryciem, aby aromaty i płyn zostały wewnątrz, od czasu do czasu warto potrzasnąć garnkiem.
- Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego wodę z kwiatów i wymieszać.
- Ugotowana paprykę blendowa, dodać do niej sok z wodą i ponownie blendowa.
- Udekorować prażonymi migdałami i siekaną melisą.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell