Zupa z ciecierzycy z rozmarynem: przepis na rozgrzewające danie [GALERIA]

2021-03-29
Zupa z ciecierzycy z rozmarynem: przepis na rozgrzewające danie
Autor: photos.com Zupa z cieciorki syci i rozgrzewa.
łatwy
30 min
4

Zupa z ciecierzycy z rozmarynem to rozgrzewająca i smaczna potrawa. Ciecierzyca zwana inaczej grochem włoskim, roślina o bardzo pożywnych nasionach, jest podstawą humusu - tradycyjnej pasty kuchni arabskiej. Ale oprócz tego ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Jej nasiona zawierają dużo białka, a także kwas foliowy, fosfor, a nawet żelazo. Dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni szczególnie zimą, kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia. Dodatek rozmarynu nada naszej zupie charakterystycznego smaku i aromatu. Kiedy za oknem siarczysty mróz, najlepiej przyrządzić na obiad coś rozgrzewającego!

SKŁADNIKI

  • 250 g ciecierzycy (przed ugotowaniem zalewamy ją wodą i pozostawiamy na 12 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę)
  • 1 marchewka
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 l bulionu z kury
  • liść laurowy
  • 10 gałązek rozmarynu (najlepiej świeży)
  • odrobina cynamonu
  • oregano, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczoną ciecierzycę zalewamy osoloną wodą z dodatkiem liścia laurowego i gotujemy, aż zmięknie.
  • Cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy.
  • Seler i marchewkę kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy marchew, seler, cebulę i czosnek.
  • Doprawiamy ziołami. Podsmażamy.
  • Przekładamy do większego garnka i dodajemy odsączoną ciecierzycę, rosół i przecier pomidorowy.
  • Gotujemy około 25 minut.
  • Gorącą zupę możemy posypać startym, żółtym serem.
Redakcja
więcej