Zupa z ciecierzycy z rozmarynem: przepis na rozgrzewające danie [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z ciecierzycy z rozmarynem to rozgrzewająca i smaczna potrawa. Ciecierzyca zwana inaczej grochem włoskim, roślina o bardzo pożywnych nasionach, jest podstawą humusu - tradycyjnej pasty kuchni arabskiej. Ale oprócz tego ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Jej nasiona zawierają dużo białka, a także kwas foliowy, fosfor, a nawet żelazo. Dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni szczególnie zimą, kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia. Dodatek rozmarynu nada naszej zupie charakterystycznego smaku i aromatu. Kiedy za oknem siarczysty mróz, najlepiej przyrządzić na obiad coś rozgrzewającego!
SKŁADNIKI
- 250 g ciecierzycy (przed ugotowaniem zalewamy ją wodą i pozostawiamy na 12 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę)
- 1 marchewka
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu z kury
- liść laurowy
- 10 gałązek rozmarynu (najlepiej świeży)
- odrobina cynamonu
- oregano, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczoną ciecierzycę zalewamy osoloną wodą z dodatkiem liścia laurowego i gotujemy, aż zmięknie.
- Cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy.
- Seler i marchewkę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy marchew, seler, cebulę i czosnek.
- Doprawiamy ziołami. Podsmażamy.
- Przekładamy do większego garnka i dodajemy odsączoną ciecierzycę, rosół i przecier pomidorowy.
- Gotujemy około 25 minut.
- Gorącą zupę możemy posypać startym, żółtym serem.