Zupa z białych szparagów z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa krem z białych szparagów
Autor: Anna Szubińska Zupa krem z białych szparagów to znakomite preludium do nieniedzielnego obiadu w ogrodzie.
łatwy
30 min
4

Wielbiciele szparagów tęsknią za nimi cały rok. W sezonie warto je jadać pod różnymi postaciami, bo są zdrowe i bardzo smaczne. Proponujemy zupę krem z białych szparagów, wg przepisu przygotowanego przez Poradnię dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja tej sycącej zupy dostarcza 210 kcal

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4-5 białych szparagów
  • 1 ziemniak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i ziemniaki obrać i  pokroić w kostkę.
  • Od szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić je na  mniejsze  kawałki.
  • W  garnku  roztopić  masło,  zeszklić posiekaną  cebulę.  Dodać  po  chwili ziemniaki.
  • Zalać  składniki  gorącym bulionem. Gotować 10 min.
  • Po tym czasie dodać szparagi.
  • Gotować kolejne  10  min. Przyprawić. Całość zblendować na krem.