Zupa z białych szparagów z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wielbiciele szparagów tęsknią za nimi cały rok. W sezonie warto je jadać pod różnymi postaciami, bo są zdrowe i bardzo smaczne. Proponujemy zupę krem z białych szparagów, wg przepisu przygotowanego przez Poradnię dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja tej sycącej zupy dostarcza 210 kcal
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka masła
- 4-5 białych szparagów
- 1 ziemniak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Od szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
- W garnku roztopić masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać po chwili ziemniaki.
- Zalać składniki gorącym bulionem. Gotować 10 min.
- Po tym czasie dodać szparagi.
- Gotować kolejne 10 min. Przyprawić. Całość zblendować na krem.