Zupa z batatów i chorizo
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Pożywna i sycąca zupa z batatów i chorizo podniesie na duchu, nakarmi ciało i duszę. Polecamy ją, szczególnie, że podana z grzankami wystarczy za cały posiłek.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 litry bulionu drobiowego
- 250 g chorizo
- 350 g ziemniaków
- 225 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 duże bataty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę.
- Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.
- Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.