Zupa wiosenna - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2022-05-09
Zupa wiosenna
Autor: Shutterstock Zupa wiosenna - zdrowa i kolorowa.
łatwy
30 min
4

Zupa wiosenna smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżego ogórka i rzodkiewki. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 cebula dymka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 rzodkiewki
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dymkę, ogórka, ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
  • Marchewkę i rzodkiewki pokroić w talarki.
  • Zeszklić marchew i cebulę na maśle w garnku.
  • Zalać gorącym bulionem, dodać ziemniaka i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 min.
  • Po tym czasie dodać ogórka i rzodkiewkę. Gotować kolejne 10 min (do miękkości ziemniaka).
  • Na koniec dodać posiekany koperek. Doprawić.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?