Zupa wiosenna - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2022-05-09
łatwy
30 min
4
Zupa wiosenna smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżego ogórka i rzodkiewki. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1 mały ziemniak
- 1 cebula dymka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 ogórek gruntowy
- 3 rzodkiewki
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dymkę, ogórka, ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę i rzodkiewki pokroić w talarki.
- Zeszklić marchew i cebulę na maśle w garnku.
- Zalać gorącym bulionem, dodać ziemniaka i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 min.
- Po tym czasie dodać ogórka i rzodkiewkę. Gotować kolejne 10 min (do miękkości ziemniaka).
- Na koniec dodać posiekany koperek. Doprawić.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?