Zupa warzywna z dodatkiem tortellini
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Porcja ciepłej warzywnej zupy to znakomita dawka witamin. Jeśli dodamy do niej włoskie pierożki tortellini, wypełnione mięsnym nadzieniem, staje się ona bardzo treściwa i daje energii na wiele godzin.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l buluionu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 brokuł
- 1 puszka groszku
- 1 łyżka mąki
- 250 g tortellini z mięsem
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe obrać i pokroić. Brokuła podzielić na różyczki.
- Bulion zagotować i wrzucić do niego warzywa, gotować 20 min.
- Dodać tortellini i gotować jeszcze 5 min. Przyprawić solą i pieprzem.
- Śmietanę wymieszać z mąką i pół szklanki gorącego bulionu.
- Dodać do zupy, wymieszać i podgrzewać jeszcze ok. 1 minuty.