Zupa warzywna z chorizo. Pyszna i łatwa propozycja na obiad

zupa warzywna z chorizo
Autor: Shutterstock Zupa warzywna z chorizo to pomysł na pyszny obiad w hiszpańskim smaku.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Aromatyczna zupa z warzyw z dodatkiem hiszpańskiej ostrej kiełbasy chorizo nasyci i rozgrzeje, dlatego najlepiej podawać ją w chłodne i deszczowe dni. Zupa jest nie tylko pyszna, ale również łatwo się ją robi. Zobaczcie, jak ugotować obłędną zupę w hiszpańskim stylu, która oczaruje pod każdym względem.

Przepis na zupę warzywną z chorizo

  • Przepis na tę smakowitą zupę jest łatwy. Ugotowanie garnka dla całej rodziny jest proste i przyjemne.
  • Czas przygotowania wynosi około 40 minut.
  • Zupę można przyrządzić dzień wcześniej. Przez noc wszystkie smaki się ze sobą przegryzą i danie będzie smakować jeszcze lepiej.
  • Na liście składników znajdują się warzywa, wywar, kiełbasa chorizo oraz przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu.
  • Do zupy warzywnej można wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce i nie wiadomo, co z nimi zrobić.
  • Dzięki wykorzystaniu ich do zupy nic się nie zmarnuje.
  • Zupę wzbogacą inne warzywa. Sprawdzi się cukinia, szpinak czy fasolka szparagowa.
  • Gotową zupę można zamrozić. Należy przelać ją do szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy.
  • Zupa warzywna z chorizo świetnie smakuje sama. Będzie jeszcze bardziej sycąca, jeżeli poda się ją z chrupiąca bagietką lub pełnoziarnistym chlebem.

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g białej fasoli w zalewie
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • kilka gałązek świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Por i chorizo pokroić w plasterki. Obrany słodki ziemniak pokroić w kostkę. Obraną marchewkę i seler naciowy pokroić w plasterki. Białą fasolę odcedzić.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć niej plasterki pora, aż się zeszkli. Dodać marchew, słodkiego ziemniaka i seler. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać krojone pomidory i białą fasolę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wlać ocet balsamiczny i włożyć gałązki tymianku. Wymieszać i chwilę gotować.
  • Wlać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu około 30 minut.
  • W międzyczasie rozgrzać patelnię i smażyć na niej chorizo, aż zacznie się rumienić.
  • Z ugotowanej zupy wyjąć gałązki tymianku i dodać podsmażone chorizo.
  • Podawać w miseczkach posypaną natką pietruszki samą lub z chlebem.
Poradnik Zdrowie - Warzywa
Anna Szulc-Górska
więcej