Zupa warzywna z chorizo. Pyszna i łatwa propozycja na obiad
2023-03-13

łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Aromatyczna zupa z warzyw z dodatkiem hiszpańskiej ostrej kiełbasy chorizo nasyci i rozgrzeje, dlatego najlepiej podawać ją w chłodne i deszczowe dni. Zupa jest nie tylko pyszna, ale również łatwo się ją robi. Zobaczcie, jak ugotować obłędną zupę w hiszpańskim stylu, która oczaruje pod każdym względem.
Przepis na zupę warzywną z chorizo
- Przepis na tę smakowitą zupę jest łatwy. Ugotowanie garnka dla całej rodziny jest proste i przyjemne.
- Czas przygotowania wynosi około 40 minut.
- Zupę można przyrządzić dzień wcześniej. Przez noc wszystkie smaki się ze sobą przegryzą i danie będzie smakować jeszcze lepiej.
- Na liście składników znajdują się warzywa, wywar, kiełbasa chorizo oraz przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu.
- Do zupy warzywnej można wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce i nie wiadomo, co z nimi zrobić.
- Dzięki wykorzystaniu ich do zupy nic się nie zmarnuje.
- Zupę wzbogacą inne warzywa. Sprawdzi się cukinia, szpinak czy fasolka szparagowa.
- Gotową zupę można zamrozić. Należy przelać ją do szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy.
- Zupa warzywna z chorizo świetnie smakuje sama. Będzie jeszcze bardziej sycąca, jeżeli poda się ją z chrupiąca bagietką lub pełnoziarnistym chlebem.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 g białej fasoli w zalewie
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 słodki ziemniak
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- kilka gałązek świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Por i chorizo pokroić w plasterki. Obrany słodki ziemniak pokroić w kostkę. Obraną marchewkę i seler naciowy pokroić w plasterki. Białą fasolę odcedzić.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć niej plasterki pora, aż się zeszkli. Dodać marchew, słodkiego ziemniaka i seler. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać krojone pomidory i białą fasolę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wlać ocet balsamiczny i włożyć gałązki tymianku. Wymieszać i chwilę gotować.
- Wlać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu około 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzać patelnię i smażyć na niej chorizo, aż zacznie się rumienić.
- Z ugotowanej zupy wyjąć gałązki tymianku i dodać podsmażone chorizo.
- Podawać w miseczkach posypaną natką pietruszki samą lub z chlebem.
Poradnik Zdrowie - Warzywa