Zupa traperska z wieprzowiną i ziemniakami - treściwa i zdrowa

Zupa traperska z wieprzowiną i ziemniakami
Autor: Shutterstock Zupa traperska podana w czarnym talerzu, udekorowana jajkiem i zieleniną.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Moja wersja zupy traperskiej zawiera, poza sycącymi ziemniakami i mięsem, także całą masę zieleniny. Takiej, jaką akurat mam pod ręką. Najczęściej jest to świeża natka pietruszki, a oprócz niej dymka i zioła, które akurat mam na kuchennym parapecie, a w sezonie również szczaw, czosnek niedźwiedzi lub szpinak.

SKŁADNIKI

  • 700 g mięsa wieprzowego (łopatka, żeberka, karczek)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 narchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łodyga naci z selera korzeniowego
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek dymki
  • dowolne świeże lub suszone zioła
  • 2 listki laurowe
  • 3 lulki ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w spora kostkę, zalać zimną wodą, postawić na średnim ogniu.
  • Dodać liść laurowy i ziele angielskie, a gdy się zagotuje zebrać powstałe szumy.
  • Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, kawałek selera i pora, nać selera.
  • Gotować zupę, aż mięso będzie na wpół miękkie, po czym dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok 15 minut pod przykryciem.
  • Gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, wyjąć z zupy nać selera i pora, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie.
  • Do zupy wrzucić posiekaną natkę, dymkę i zioła i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Podawać z pajdą chleba.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Sprawdź w galerii super przepisy na potrawy z piwem

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej