Zupa traperska z wieprzowiną i ziemniakami - treściwa i zdrowa
2022-04-04
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Moja wersja zupy traperskiej zawiera, poza sycącymi ziemniakami i mięsem, także całą masę zieleniny. Takiej, jaką akurat mam pod ręką. Najczęściej jest to świeża natka pietruszki, a oprócz niej dymka i zioła, które akurat mam na kuchennym parapecie, a w sezonie również szczaw, czosnek niedźwiedzi lub szpinak.
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa wieprzowego (łopatka, żeberka, karczek)
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 narchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 łodyga naci z selera korzeniowego
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek dymki
- dowolne świeże lub suszone zioła
- 2 listki laurowe
- 3 lulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w spora kostkę, zalać zimną wodą, postawić na średnim ogniu.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie, a gdy się zagotuje zebrać powstałe szumy.
- Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, kawałek selera i pora, nać selera.
- Gotować zupę, aż mięso będzie na wpół miękkie, po czym dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok 15 minut pod przykryciem.
- Gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, wyjąć z zupy nać selera i pora, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie.
- Do zupy wrzucić posiekaną natkę, dymkę i zioła i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Podawać z pajdą chleba.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne