Zupa traperska z wieprzowiną i ziemniakami - treściwa i zdrowa
      2022-04-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          6
      
    Dieta bezglutenowa
Moja wersja zupy traperskiej zawiera, poza sycącymi ziemniakami i mięsem, także całą masę zieleniny. Takiej, jaką akurat mam pod ręką. Najczęściej jest to świeża natka pietruszki, a oprócz niej dymka i zioła, które akurat mam na kuchennym parapecie, a w sezonie również szczaw, czosnek niedźwiedzi lub szpinak.
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa wieprzowego (łopatka, żeberka, karczek)
 - 0,5 kg ziemniaków
 - 2 narchewki
 - 2 pietruszki
 - kawałek selera
 - kawałek pora
 - 1 łodyga naci z selera korzeniowego
 - 1 duży pęczek natki pietruszki
 - 1 pęczek dymki
 - dowolne świeże lub suszone zioła
 - 2 listki laurowe
 - 3 lulki ziela angielskiego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w spora kostkę, zalać zimną wodą, postawić na średnim ogniu.
 - Dodać liść laurowy i ziele angielskie, a gdy się zagotuje zebrać powstałe szumy.
 - Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, kawałek selera i pora, nać selera.
 - Gotować zupę, aż mięso będzie na wpół miękkie, po czym dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok 15 minut pod przykryciem.
 - Gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, wyjąć z zupy nać selera i pora, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie.
 - Do zupy wrzucić posiekaną natkę, dymkę i zioła i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Podawać z pajdą chleba.
 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne