Zupa szparagowa z ziołami i warzywami
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szparagowa z ziołami i warzywami to pełna aromatów mieszanka, która zachwyci niejednego smakosza. Łagodny i jednocześnie oryginalny smak szparagów podkręcony mieszanką ulubionych ziół cieszy, syci i dostarcza składników odżywczych. U mnie ma działanie wręcz terapeutyczne, taka zupa zawsze poprawia mi nastrój.
Jakie zioła pasują do zupy szparagowej?
Szparagi mają na tyle neutralny smak, że można do nich dodać niemal każde zioła. Ja zazwyczaj daję te, które akurat najobficiej obrodzą w moim ogródku na parapecie. Może to być szczypiorek, koperek, bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Rewelacyjnie smakuje zupa szparagowa z dodatkiem mięty lub szałwii. Nie przepadam natomiast za połączeniem szparagów ze świeżą kolendrą, choć do innych dań bardzo lubię ją dodawać.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki szparagów
- 1 marchewka
- 1 nieduża zielona papryka
- 1 pomidor
- 1 garść siekanych dowolnych świeżych ziół
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe części, odciąć główki. Resztę szparagów zalać 4 szklankami wody, lekko posolić i posłodzić, dodać 1 łyżkę masła i gotować na średnim gazie.
- Marchewkę i paprykę obrać , opłukać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle, a następnie dodać do zupy.
- Główki szparagów przelać wrzątkiem. Pomidora obrać, usunąć z niego pestki, miąższ pokroić w kostkę. Zioła myć i drobno posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
- Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Zaprawić nią zupę, a następnie doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Zupę podawać obficie posypaną ziołami.