Zupa serowa z makaronem i mięsem mielonym - sycąca i pyszna zupa na codzień

Zupa serowa z makaronem i mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Zupa serowa z makaronem i mielonym mięsem podana w białym talerzu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa serowa z makaronem i mięsem mielonym to świetny przykład zupy w wkładką. Smacznej i tak sycącej, że nie ma potrzeby poprawiać jej drugim daniem. Jest też łatwa w przygotowaniu i niedroga, znakomity codzienny obiad dla rodziny.

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 serki topione gouda
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 małe opakowanie śmietany
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 dojrzały pomidor (opcjonalnie)
  • pieprz i sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować (kolanka, muszelki) wg instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej w większym garnku.
  • Gdy mięso zszarzeje zalać bulionem i zagotować.
  • Serki topione rozprowadzić niewielką ilością gorącego bulionu, dokładnie wymieszane wlać do zupy.
  • Dodać żółty ser i podgrzewać jeszcze chwilę mieszając, aż składniki się połączą.
  • Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, zahartować wrzącym bulionem i wlać do zupy.
  • Jeśli zamiast przecieru używam świeżego pomidora, pokroić go i dodać do zupy razem z serem.
  • Gorącą zupę podawać z makaronem, można posypać siekaną zieleniną lub jeśli ktoś lubi bardzo mocno serowy smak - parmezanem.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów

Sprawdź w galerii, jakie są najbardziej znane i lubiane włoskie sery!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej