Zupa serowa z makaronem i mięsem mielonym - sycąca i pyszna zupa na codzień
2021-08-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa serowa z makaronem i mięsem mielonym to świetny przykład zupy w wkładką. Smacznej i tak sycącej, że nie ma potrzeby poprawiać jej drugim daniem. Jest też łatwa w przygotowaniu i niedroga, znakomity codzienny obiad dla rodziny.
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 serki topione gouda
- 100 g tartego żółtego sera
- 250 g mięsa mielonego
- 1 małe opakowanie śmietany
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 dojrzały pomidor (opcjonalnie)
- pieprz i sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować (kolanka, muszelki) wg instrukcji na opakowaniu.
- Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej w większym garnku.
- Gdy mięso zszarzeje zalać bulionem i zagotować.
- Serki topione rozprowadzić niewielką ilością gorącego bulionu, dokładnie wymieszane wlać do zupy.
- Dodać żółty ser i podgrzewać jeszcze chwilę mieszając, aż składniki się połączą.
- Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, zahartować wrzącym bulionem i wlać do zupy.
- Jeśli zamiast przecieru używam świeżego pomidora, pokroić go i dodać do zupy razem z serem.
- Gorącą zupę podawać z makaronem, można posypać siekaną zieleniną lub jeśli ktoś lubi bardzo mocno serowy smak - parmezanem.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów