Zupa pomidorowa z pomidorów mocno dojrzałych - idealna na koniec lata

Zupa z pomidorów
Autor: Shutterstock Zupa z pomidorów z ryżem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To moja ukochana, ulubiona i najlepsza na świecie zupa. Cały rok czekam na pomidory z krzaczków, mocno dojrzałe, wręcz przejrzałe, bo z nich wychodzi najlepsza. Zupa z pomidorów  - świeżych, pachnących i aromatycznych - nie potrzebuje wielu przypraw czy dodatków. Smak nadają jej uduszone na maśle pomidory.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mocno dojrzałych pomidorów
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • 1,5 szklanki ryżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu lub wg przepisu: Jak gotować ryż?
  • Pomidory umyć, przekroić skrzyżnie skórkę na czubku i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 2-3 minuty.
  • Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę.
  • Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, wrzucić pomidory i dusić 10-15 minut aż się delikatnie rozpadną.
  • Bulion warzywny zagotować i dodać do niego uduszone pomidory, wymieszać zupę.
  • Zupę można pozostawić w takiej formie  - z kawałkami pomidorów bądź delikatnie ją zblendować, aby była aksamitnie gładka.
  • Zupę podawać z ugotowanym wcześniej na sypko ryżem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej