Zupa pomidorowa z pomidorów mocno dojrzałych - idealna na koniec lata
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To moja ukochana, ulubiona i najlepsza na świecie zupa. Cały rok czekam na pomidory z krzaczków, mocno dojrzałe, wręcz przejrzałe, bo z nich wychodzi najlepsza. Zupa z pomidorów - świeżych, pachnących i aromatycznych - nie potrzebuje wielu przypraw czy dodatków. Smak nadają jej uduszone na maśle pomidory.
SKŁADNIKI
- 1 kg mocno dojrzałych pomidorów
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól
- 1,5 szklanki ryżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu lub wg przepisu: Jak gotować ryż?
- Pomidory umyć, przekroić skrzyżnie skórkę na czubku i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 2-3 minuty.
- Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę.
- Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, wrzucić pomidory i dusić 10-15 minut aż się delikatnie rozpadną.
- Bulion warzywny zagotować i dodać do niego uduszone pomidory, wymieszać zupę.
- Zupę można pozostawić w takiej formie - z kawałkami pomidorów bądź delikatnie ją zblendować, aby była aksamitnie gładka.
- Zupę podawać z ugotowanym wcześniej na sypko ryżem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?