Zupa pokrzywowa - przepis na zupę z pokrzyw i kaszy

2022-05-09
Małgorzata Kalemba-Drożdż
Zupa pokrzywowa - przepis na zupę z pokrzyw i kaszy
Autor: Shutterstock Zupa z młodych pokrzyw jest pyszna i bardzo zdrowa
łatwy
20 min
4

Co ugotować z pokrzywy? Pierwszy i najlepszy pomysł to przepis na zupę z pokrzywy na kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, lekkostrawne i bardzo smaczne. Sprawdźcie, jak zrobić zupę z pokrzywy, aby wyszła naprawdę dobra. Przepis pochodzi z książki "Pyszne chwasty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż.

SKŁADNIKI

  • 100 g (lub litr) młodej pokrzywy
  • mała pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (można zastąpić inną kaszą)
  • sol, pieprz
  • oliwa do duszenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać, zetrzeć na tarce i poddusić na oliwie.
  • Zalać bulionem, dodać przepłukaną kaszę. Gotować ok. 10 min, aż kasza będzie miękka.
  • Pokrzywę umyć, przelać na sicie wrzątkiem, dodać do zupy. Gotować 2-3 min, zmiksować, przyprawić.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Małgorzata Kalemba-Drożdż