Zupa pokrzywowa - przepis na zupę z pokrzyw i kaszy
2022-05-09
łatwy
20 min
4
Co ugotować z pokrzywy? Pierwszy i najlepszy pomysł to przepis na zupę z pokrzywy na kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, lekkostrawne i bardzo smaczne. Sprawdźcie, jak zrobić zupę z pokrzywy, aby wyszła naprawdę dobra. Przepis pochodzi z książki "Pyszne chwasty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż.
SKŁADNIKI
- 100 g (lub litr) młodej pokrzywy
- mała pietruszka
- marchew
- cebula
- 1 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (można zastąpić inną kaszą)
- sol, pieprz
- oliwa do duszenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać, zetrzeć na tarce i poddusić na oliwie.
- Zalać bulionem, dodać przepłukaną kaszę. Gotować ok. 10 min, aż kasza będzie miękka.
- Pokrzywę umyć, przelać na sicie wrzątkiem, dodać do zupy. Gotować 2-3 min, zmiksować, przyprawić.
Beszamel - Jadalne Chwasty