Zupa piwno-serowa. Idealna na chłodniejsze dni, nie tylko dla piwoszy

Zupa piwno-serowa. Idealna na chłodniejsze dni, nie tylko dla piwoszy
Autor: Shutterstock Zupa piwno-serowa jest łatwa do przygotowania, smakowita i sycąca. Rogrzeje w chłodniejsze dni i doda im smaku
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa piwno-serowa jest łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca, dzięki dodatkowi piwa. Podczas gotowania z piwa  ulatniają się procenty, a pozostaje chmielowo-słodowy smak dodający zupie charakteru. Czipsy z boczku, ostry ser do posypania i pyszna zupa kusi też wyglądem, nie tylko smakiem.

SKŁADNIKI

  • 150 g boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 1 cebula
  • 3  ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml piwa jasnego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g żółtego sera łagodnego
  • 100 g sera żółtego o ostrym smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypiorek lub natka do dekoracji
  • grzanki z bułki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokrój w sporą kostkę, cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku podsmaż boczek do zrumienienia. Czipsy z boczku odsącz z tłuszczu i odłóż go na bok.
  • W tym samym garnku umieść masło, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ziemniaki. Podsmaż lekko i zalej szklanką wody.
  • Jako kolejne składniki dodaj: piwo i śmietankę. Całość gotuj aż ziemniaki zmiękną.
  • Dodaj łagodny ser i gotuj aż się całkowicie rozpuści. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i  zblenduj na gładki krem. Podawaj posypaną ostrym serem, czipsami z boczku, zieleniną,  z grzankami z pieczywa.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej