Zupa piwno-serowa. Idealna na chłodniejsze dni, nie tylko dla piwoszy
2022-09-15
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa piwno-serowa jest łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca, dzięki dodatkowi piwa. Podczas gotowania z piwa ulatniają się procenty, a pozostaje chmielowo-słodowy smak dodający zupie charakteru. Czipsy z boczku, ostry ser do posypania i pyszna zupa kusi też wyglądem, nie tylko smakiem.
SKŁADNIKI
- 150 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 500 ml piwa jasnego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 100 g żółtego sera łagodnego
- 100 g sera żółtego o ostrym smaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypiorek lub natka do dekoracji
- grzanki z bułki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokrój w sporą kostkę, cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku podsmaż boczek do zrumienienia. Czipsy z boczku odsącz z tłuszczu i odłóż go na bok.
- W tym samym garnku umieść masło, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ziemniaki. Podsmaż lekko i zalej szklanką wody.
- Jako kolejne składniki dodaj: piwo i śmietankę. Całość gotuj aż ziemniaki zmiękną.
- Dodaj łagodny ser i gotuj aż się całkowicie rozpuści. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i zblenduj na gładki krem. Podawaj posypaną ostrym serem, czipsami z boczku, zieleniną, z grzankami z pieczywa.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?