Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa pieczarkowa to jeden z hitów obiadowych w moim domu. Wszyscy lubimy pieczarki i nie wyobrażamy sobie dnia bez talerza sycącej zupy, wiec pieczarkowa bywa u nas regularnie. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to jeden z jej wariantów, chyba nasz ulubiony. Jest aksamitna i kremowa, po prostu idealna.
SKŁADNIKI
- 1 kg pieczarek
- 2 l bulionu drobiowego
- 300 g topionego serka bez dodatków
- 2 spore cebule
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól
- świeży tymianek lub oregano
- kilka kromek bagietki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, Pieczarki umyć, pokroić w plasterki razem z ogonkami.
- W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Kilka plasterków wyjąc z garnka i zostawić do dekoracji, resztę zalać bulionem i zagotować.
- Odlać nieco zupy do miseczki i rozprowadzić nią serek. Gdy się połączą wlać do garnka i wymieszać. Przyprawić zupę do smaku solą pieprzem i świeżymi ziołami.
- Zupę zblendować i rozlać do talerzy. Udekorować zrumienionymi pieczarkami i listkami natki.
- Bagietkę pokroić ukośnie na kromki i stostować lub podpiec na patelni grillowej.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?