Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą

2021-03-04
Anna Szubińska
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest aromatyczna i kremowa.
łatwy
30 min
4

Zupa pieczarkowa to jeden z hitów obiadowych w moim domu. Wszyscy lubimy pieczarki i nie wyobrażamy sobie dnia bez talerza sycącej zupy, wiec pieczarkowa bywa u nas regularnie. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to jeden z jej wariantów, chyba nasz ulubiony. Jest aksamitna i kremowa, po prostu idealna.

Składniki

1 kg pieczarek

2 l bulionu drobiowego

300 g topionego serka bez dodatków

2 spore cebule

pęczek natki pietruszki

2 łyżki masła

pieprz i sól

świeży tymianek lub oregano

kilka kromek bagietki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, Pieczarki umyć, pokroić w plasterki razem z ogonkami.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Kilka plasterków wyjąc z garnka i zostawić do dekoracji, resztę zalać bulionem i zagotować.

Odlać nieco zupy do miseczki i rozprowadzić nią serek. Gdy się połączą wlać do garnka i wymieszać. Przyprawić zupę do smaku solą pieprzem i świeżymi ziołami.

Zupę zblendować i rozlać do talerzy. Udekorować zrumienionymi pieczarkami i listkami natki.

Bagietkę pokroić ukośnie na kromki i stostować lub podpiec na patelni grillowej.

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?