Zupa pieczarkowa - prosty przepis na pieczarkową
2021-04-16
łatwy
40 min
4
Jak zrobić klasyczną zupę pieczarkową? Przepis na pieczarkową z makaronem lub ziemniakami jest prosty i poradzą sobie z nim nawet niedoświadczeni gotujący. Podajemy łatwy przepis na gęstą jak krem zupę pieczarkową z natką pietruszki. Taką, jak u mamy.
Jeśli chcemy szybko ugotować zupę, zawsze powinniśmy mieć w zapasie bulion lub wywar warzywny. Używa się go do niemal wszystkich rodzajów zup. Dlatego raz w tygodniu warto ugotować duży garnek rosołu i czysty wywar, bez mięsa i warzyw podzielić na porcje, a następnie zamrozić. Mamy wówczas bazę do przygotowania trzech, czterech zup.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg pieczarek
- 2-3 marchewki
- 4 ziemniaki
- śmietanę minimum 18% opakowanie 180 g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy pieczarki, marchewki i ziemniaki; pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle.
- Surową marchewkę trzemy na tarce na duże wiórki.
- Ziemniaki kroimy na dość drobną kostkę.
- Do uprzednio przygotowanego wrzącego bulionu wrzucamy dodatki w kolejności: podsmażone pieczarki, ziemniaki, marchewka. Gotujemy aż dodatki będą miękkie.
- Zestawiamy zupę z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną.
- Pieczarkową podajemy z drobno posiekaną pietruszką, którą posypujemy zupę już w miseczce lub talerzu i grzankami z bagietki, ale nie do posypania, lecz w kromkach.