Zupa neapolitańska z żółtkami: stary, sprawdzony przepis
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Zupa neapolitańska jest bardzo łatwa do przygotowania. Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, którym odpowiada jej delikatny smak. Pyszną neapolitankę można wyczarować w niecałe pół godziny - wykorzystując na przykład resztki rosołu czy wywaru.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw - można również wykorzystać wyłącznie bulion warzywny.
- 5-6 łyżek makaronu (kolanka, rurki)
- 1/2 szklanki śmietany
- 10 dag startego żółtego sera
- 1-2 żółtka
- natka pietruszki
- sól i przyprawa curry do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować we wrzątku ugotować i odcedzić.
- Wywar połączyć ze śmietaną, zagotować.
- Wymieszać ze startym serem i żółtkami (rozprowadzonymi wywarem w innym naczyniu).
- Doprawić do smaku. Podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.